www.lovasismeretek.hupont.hu

lovas ismeretekkel teli oldal


Akár istállóban, akár fészerben, kamrában etetjük a lovat, problémát jelenthet, hogy jászolt képezzünk-e ki részére, vagy zabolót és szénarácsot készítsünk, esetleg csak zaboló legyen a ló előtt.

Ha terimés takarmányokat is etetünk (szecskázott tömegtakarmányt, répafélét), akkor a jászol szinte elengedhetetlen. Ilyenkor viszont a szálast ne a jászolból, hanem a jászol feletti szénarácsból etessük.

Ismeretes olyan megoldás is, hogy a szénarácsot a jászolba tett szénára lehajtják.

Amelyik ló kevés szálast kap (versenylovak), ott a zabolócsésze is elegendő, és a kis tömegű szénát a földről szálalja a ló.

Jól bevált a takarmányos asztal kiképzése, amelyen szénarács is van, és az asztal lapjába zabolócsésze mélyed, az asztalnak a ló felőli kissé megmagasított pereme az abrakelszórást akadályozza.

A ló használata, az etetés mikéntje nagyban meghatározza, hogy milyen legyen az etetőhely kiképzése.

A szénarács takarékos szénaetetést tesz (ehetővé, de túl magasra helyezni nem tanácsos, a túl alacsonyan lévőbe pedig beleléphet a ló.

A szálas nagyobb részét mindig este adjuk, mert így bőven van ideje a válogatásra, s a gyengébb minőségű takarmányt is jól hasznosíthatja. Etetés alatt, főleg abraketetés alatt ne ápoljuk a lovat, mert vannak érzékeny bőrű egyedek, amelyek ilyenkor csiklandósak, s ezek így könnyen el is ronthatók.

Az evéshez hagyjunk elegendő nyugodt időt: reggel és délben 1,5-2 órát, az esti etetéskor pedig az egész éjjel rendelkezésre áll.








Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 2
Heti: 8
Havi: 7
Össz.: 13 289

Látogatottság növelés
Oldal: A lovak etetése
www.lovasismeretek.hupont.hu - © 2008 - 2024 - lovasismeretek.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »